Søg
Close this search box.

Trikiner og trikintest

Trikiner og trikintest

Find yderlig officiele oplysninger omkring trikiner her:

JP hästveda

eller her

SVA

Her findes der et kort over de fundne trikiner over de sidste 2 år.

SVA Trikin kort

Hvad er trikiner?

Trichinella er små parasitære orme, der kan inficere flere forskellige arter af pattedyr, hovedsagelig rovdyr og altædende ligesom vildtsvin. Infektion opstår, når et dyr spiser kød, der indeholder levende trikinlarver.

Larverne frigives derefter i mave-tarmkanalen og udvikler sig om et par dage til voksne orme, der er 1-4 millimeter lange. I flere uger føder kvinder dagligt 100-1000 larver, der gennem lymfeknuder og blod kommer ind i alle kroppens væv. Kun larverne, der kommer ind i muskelfibre (undtagen hjertemusklen) kan udvikle sig yderligere. I muskelvævet dannes der oftest en kapsel omkring larven, og larverne kan leve i muskelvævet i årtier. Selv efter at værtsdyret er dødt, kan trikinlarver forblive i live, indtil kødet begynder at opløses ved nedbrydning. I dag kender vi til otte trikinarter internationalt, og i Sverige er fire af disse arter indtil videre blevet identificeret – Trichinella britovi, Trichinella nativa, Trichinella pseudospiralis og Trichinella spiralis.

Hvorfor skal kød som skal fortæres trikin undersøges

Sygdommen, der opstår under trikininfektion, kaldes trikinose eller trikinose. Trikinose er en såkaldt zoonose, hvilket betyder, at sygdommen kan overføres mellem dyr og mennesker. En almindelig infektionskilde for mennesker er for eksempel koldrøget pølser og andre utilstrækkeligt opvarmede charcuteriprodukter.

Symptomer hos mennesker er direkte forbundet med antallet af larver, som en person har identificeret – infektion med et par larver producerer normalt ingen symptomer, mens en mere alvorlig infektion kan forårsage symptomer som muskelsmerter, langvarig feber og meget mere. Nogle gange er trikinose dødelig hos mennesker. Mere detaljerede sygdomsoplysninger kan findes hos Sveriges Sundhedsagentur – sygdomsinformation om trikinose hos mennesker.

Kilde: SVA.SE