Søg
Close this search box.

Hvad er IR lys

Infra rødt, i daglig tale kaldet IR lys er lys der ligger uden for det spektrum mennesker kan se.

Derfor kaldes IR lys til natkikkerter ofte for usynligt lys.

Dette burde jo være tilfældet hvis spektret som lyset udsendes med ikke er synligt.

Sådan forholder det sig desværre sjældent.

De lygter vi anvender i dag er slet ikke ”ensrettede” nok, de udsender en masse lys der ligger i et andet spektrum end den bølgelængde lampen er solgt.

Fx høres ofte fra forhandlere og distributører, at en lygte med 910nm, 915nm eller 940nm er helt usynlige, dette er ikke sandt! 

De er mindre synlige en lamper med en mindre bølgelængde som fx 850nm.

Argumentationen der ofte bruges er, at lygten tændes og lyser VÆK fra dig, der er det korrekt, at der kan det menneskelige øje ikke se dem, men prøv at vende lygten om og se kortvarigt i selve lygtens parabol, der ser du et rødt lys. Kan du se det, kan vildsvinene det også!

Findes der så ikke ”usynligt lys”? Jo (næsten)

Fx Laserluchs producerer lygter der er meget tæt på at være usynlige. De kan vha en laserstråle, begrænse det lys der udsendes til netop det spektrum de ønsker.

Dvs. at en Laserluchs lygte på 850nm lyser lige så langt som en LED 850nm, men udsender ikke lys i andre spektra der er synlige.

Det samme gælder i 915nm spektret, her vil du i Laserluch lygten blot ane en ganske svag lilla ”prik” i lygten, tag ikke fejl den udsender lys!

Da 910nm, 915nm og 940nm er det mindst synlige lys, så skal jeg bare vælge det?

svaret er et helt enkelt!

Forstil dig, at du har en meter lys. Lys udsendes i bølger. Jo højere tal, fx 850nm jo flere bølger. I det synlige spektra er der en meter, der er meget stor anstand mellem bølgerne i lyset og du kan se langt. I 850nm spektret er bølgerne tættere og lyset vil ikke nå så langt og med 910nm, 915nm og 940nm er bølgerne med endnu mindre afstand og du kan derfor se endnu kortere.

Konklusion

Skal du se om natten og se langt, skal du anvende en lampe med lavere tal, typisk 850nm. Skal du være ”usynlig” og se kortere, skal du anvende en lampe med højere tal, 910nm – 940nm.

OBS

Det er meget vigtig, at lygten er af en vis standard. Specielt billigere natkikkerter sælges med IR lygten der er så ringe at de næsten ikke er noget værd og giver dig en dårlig oplevelse i en kikkert der faktisk kan meget mere.

 

Vi kan kraftigt anbefale vores Black star IR lygte. LINK 

black star1 11587232528.2894
black star11587232514.1123